"Vroeger was het verenigingsleven sterker en was iedereen wel ‘held’ op zijn of haar manier. Dat kalft nu een beetje af. Initiatieven als Warme William kunnen daar een goed antwoord op bieden." (Jan Vermeulen)
Iedere maand gaat Katrien Delhuvenne, bezieler en ‘mama’ van Warme William, op de koffie bij een burgemeester van een Warme Stad. Ze peilt er naar de Warme William-campagne, hun visie op ‘mentaal welbevinden’ binnen die stadscontext, maar evenzeer naar de persoon achter de burgemeesterssjerp. De burgervader van Deinze, Jan Vermeulen, bijt de spits af. Hieronder lees, hoor en bekijk je hoe kwetsbaarheid delen verbindt.
Een graffiti wall die verbondenheid verbeeldt in het Sint Hendrikscollege, een kunstwerk rond het dat thema in het Woonzorgcentrum Sint Vincentius… in Deinze gaan ze creatief aan de slag om de veerkracht van jong en oud te stimuleren. Opmerkelijk is zeker ook Vlaanderens eerste escape room rond mentaal welbevinden. "Jongeren die met iets zitten, of met een laag zelfbeeld kampen, lossen er problemen op en krijgen zo de boodschap mee dat ze wél oplossingen kunnen vinden. Want problemen zijn er om ontrafeld te worden", klinkt het.
“Ook Warme William draagt zijn steentje bij,” vertelt Jan Vermeulen. “De bekende bank gaat van school naar school, maar de vaste honk van Warme William is Brielpunt, waar veel jongeren samenkomen. Zowel de skaters zitten daar als de kleine kinderen die daar naar de kinderopvang gaan. Dat is een echte warme plek.”
“Ik beschouw onze gemeenschap als een wielerpeloton. In de buik van het peloton ben je beschut en moet je niet te veel trappen. Als stad willen wij zo’n peloton zijn voor onze mensen.”
“Wij willen van onze stad een echte gemeenschap maken”, gaat de burgemeester verder. “Een stad biedt bescherming. Vroeger was dat fysiek. Tegen rovers enzo…. Vandaag de dag is dat ook een beetje mentale bescherming. En dat kan al met heel kleine dingen. Iemand die op straat loopt en plots 'ne goedendag' krijgt, die krijgt een goed gevoel. En de volgende 10 meter voel je bij wijze van spreken niet eens dat je aan het stappen bent.”
De Warme William van de burgemeester
“Wow, dit is dus een burn-out, dacht ik." Ook voor de burgemeester van Deinze is deze ziekte van de tijd geen ver-van-zijn-bedshow gebleven. "Plots ging het licht uit. Alles was te veel. Je kan er weinig aan doen, maar toch had ik het gevoel dat iedereen boos op me was. De eerste persoon bij wie ik dan terecht kon was mijn vrouw. Zij is echt mijn Warme William. Maar ik heb, naast een paar goede vrienden ook het geluk dat mijn beide ouders nog leven. En dat blijven toch ook mijn Warme Williams.”
“Kwetsbaarheid delen verbindt”, is de essentie van de Warme William-campagne. Maar gaat dat eigenlijk wel in je professionele leven?
"Je moet het zeker durven zeggen als je beseft dat je een fout gemaakt hebt. En soms moet je het zelfs eens zeggen als je geen enkele fout hebt gemaakt. Vorige gemeenteraad had ik het nog... Een gemeenteraadslid die graag de man speelt krijgt wat raadsleden mee… ja, hoe reageer je dan? Dan neem je een stap terug en zeg je sorry. Ook al had ik gelijk. Je zet een stap terug om er later 2 vooruit te kunnen zetten. Want uiteindelijk gaat het niet om mijn eigen eer en glorie, maar om die van mijn inwoners. Als zij er maar beter van worden, dat is wat telt."
Welk talent, dat je niet hebt, had je toch graag gehad?
Wat zorgt er voor instant smile op je gezicht?
"Mensen zien fietsen. En dan vooral mensen die al eens op mijn kap zitten op social media omdat ik een zoveelste maatregel neem pro-fiets. Als ik die mensen dan zelf zie fietsen dan vind ik dat fantastisch."
"Social media is een zegen en een pest tegelijkertijd. Met de coronacrisis kon ik heel snel een heel aantal inwoners bereiken. Maar het kan ook hard zijn. Mensen zeggen soms ‘gij moet nogal een olifantenvel hebben’, maar af en toe geraakt er zeker iemand door. Soms lig je daar van wakker ja, dat geef ik gerust toe."
"Ik weet uiteraard dat het voor de schrijvers ook een manier is om stoom af te laten. Vaak hebben ze het niet op jou persoonlijk, maar weet je dat het op de functie is dat ze eens foeteren."
"Happiness is when what you think, what you do and what you feel are in harmony." (Mahatma Gandhi)
"In die quote kan ik me volledig vinden. De mentaliteit om gelukkig te zijn, maakt je gelukkig. Soms zoeken we het te ver, willen we te veel. Ik zeg het vaak: ‘je zit op uw eigen geluk te kijken, maar je ziet het niet.'"
Afsluiten met nog een levenswijsheid? Bekijk onderstaand fragment.
Comments