top of page

‘Kom uit je kop’

Wist je dat zelfdoding bij mannen tussen 15 en 54 jaar doodsoorzaak nummer één is in Vlaanderen? Heavy, niet? Daarom wil het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) dit onderwerp nu met een nieuwe campagne (“Kom uit je kop”) uit de taboesfeer halen. Want mannen met donkere gedachten zoeken nog te weinig hulp. Een Warme William zijn kan cruciaal zijn als je een verschil wil maken voor je mannelijke vrienden.


Maar hoe begin je daaraan? Goeie vraag. Want soms is het echt niet zo eenvoudig om een gesprek aan te gaan met iemand die het moeilijk heeft. Wel, misschien dat deze drie tips je al een beetje op weg kunnen helpen.


Vraag hoe het écht gaat.

Vraag eens hoe het écht met de ander gaat en stel je niet tevreden met het eerste het beste antwoord ‘ça va’ of ‘gaat wel’ maar vraag door. Spreek vanuit jezelf: “Ik heb het gevoel dat je met iets zit, kan dat?” Als het antwoord neen is, dan is dat zo. Toch heb je tegelijk je bezorgdheid en aanwezigheid getoond aan je vriend. Zo weet hij dat je er bent.
Laat weten dat je er bent voor je vriend.

Hou contact en laat weten dat je beschikbaar bent zodat je vriend niet alleen blijft zitten met zijn zorgen. Dat kan je zeggen en tonen door bijvoorbeeld ‘hey’ te zeggen, naast je vriend te gaan zitten, hem even vast te pakken… of met een selfie van jou als Warme William…

Wees te vertrouwen.

Je vriend vertrouwt je door het gesprek aan te gaan. Soms zal hij je dingen toevertrouwen die niet iedereen hoeft te weten. Als jij nadien alles gaat rondbazuinen dan beschaam je dat vertrouwen. Niet doen dus. Een echte vriend(in) kan een geheim bewaren.


Nog meer handige luistertips vind je op https://www.warmewilliam.be/tips !
In onderstaande video maak je kennis met Cedric, die getuigt over de zelfdoding van zijn vader en hoe hij omging met die moeilijke periode.Op de website https://www.komuitjekop.be kan je info, campagnefilms en getuigenissen vinden over de nieuwe campagne.

Sta je te trappelen om zelf ook een Warme William te worden? Super! DEZE link leidt je naar alle info die je nodig hebt.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page