top of page

Samen veerkrachtig


‘Samen veerkrachtig’. Dat is de slogan van de vijfde editie van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Van 1 tot 10 oktober vinden er in Vlaanderen meer dan 450 acties plaats. Deze acties hebben een dubbel doel: onze mentale weerbaarheid versterken én geestelijke gezondheid bespreekbaar maken.


“De bedoeling van de acties tijdens de 10-daagse is om onze mentale ‘veerkracht’ in de kijker te zetten”, legt Veerle Soyez, stafmedewerker van het Vlaams Instituut Gezond Leven uit. “Veerkracht is dat wat je nodig hebt om je goed in je vel te blijven voelen, ondanks een tegenslag of dip, en daar misschien zelfs sterker uit te komen.


“Ervaren dat je er niet alleen voor staat is voor iedereen belangrijk, of je nu psychische problemen ervaart of niet.” zegt Marlien De Coen van het Steunpunt Geestelijke Gezondheid/ Te Gek!?. “Belangrijk is om bij anderen terecht te kunnen. Zeker in deze coronatijden is sociale steun essentieel. De bubbels, social distancing, het niet mogen knuffelen… doen meer mensen eenzaam voelen. Mensen hebben meer dan ooit nood aan een luisterend oor en een bemoedigend schouderklopje.“


Ook jongeren hebben het niet altijd even gemakkelijk. Je zou het misschien niet zeggen, maar achter de perfect gestileerde foto’s, de kijk-mij-eens-uitbundig-plezier-hebben TikTok-filmpjes en al die coole kijk-eens-wat-ik-nu-weer-aan-het-beleven-ben Instagram-stories gaat heel wat twijfel en onzekerheid schuil.

  • 46% van de Vlaamse jongeren (16-25) jaar zat de laatste tijd niet goed in zijn vel

  • 35% van de jongeren geeft aan veel gepiekerd te hebben de laatste 6 maanden

  • 16% van de jongeren geeft aan zich de laatste 6 maanden vaak ongelukkig gevoeld te hebben.

  • 14% heeft depressieve gevoelens.


Best heftige cijfers! Zeker als je weet dat deze cijfers uit een onderzoek komen dat werd afgenomen voor er sprake was van het coronavirus en alle daarmee samenhangende maatregelen die de vrijheid en de leefwereld van jongeren een pak hebben ingeperkt. Toch wordt daar weinig over gepraat.


Comedian, tv-maker, ondernemer en vriend van Warme William Kamal Kharmarch is nu een rijzende ster aan het Vlaamse entertainment-firmament, maar ook hij was niet altijd vrolijk en succesvol. ‘Mijn lerares vroeg aan mij: “Kamal, alles in orde?” Zij besefte dat het niet goed met mij ging. En dat was de eerste keer dat ik dat ook zelf besefte. We konden thuis geen psycholoog betalen, we wisten niet wat dat was. Ik ging gewoon naar school en naar huis. Klaar. Dat was de eerste keer dat ik besefte: ah wacht eens even, er is iets bij mij vanbinnen aan het gebeuren. Er is iets gaande in mijn hoofd wat klaarblijkelijk als niet oké wordt ervaren door mensen die wel een bredere context hebben. Dat vond ik ergens heel erg heftig om te beseffen.’


Praten over problemen met iemand die écht luistert is in bijna alle gevallen de eerste stap naar een oplossing. Een Warme William is iemand die écht naar je luistert: een vriend(in), een ouder, een leerkracht,... Het is iemand die je uitnodigt om te vertellen wat er scheelt.


Het zou echt helpen als we vaker met elkaar over onze twijfels en problemen zouden praten. Toch is de eerste stap zetten naar zo'n gesprek niet altijd even gemakkelijk: de drempel lijkt vaak hoger dan hij in werkelijkheid is.


Daarom heeft Warme William een aantal tips over hoe je aan zo'n Eerlijk Gesprek begint.


  1. Zoek iemand die je vertrouwt. Iemand bij wie je je op je gemak voelt en van wie je vermoedt dat die jou kan begrijpen.

  2. Zoek een moment waarop je de tijd hebt om even ongestoord te praten.

  3. Je hoeft niet alles in 1 keer te vertellen. Je kunt voorzichtig beginnen en zien hoe het gaat en het gesprek op een later moment opnieuw oppakken. Een eerlijk gesprek ontrolt zich aan jouw tempo.

  4. Hoe je het gesprek begint, is aan jou. Je kunt de ander vragen of die gewoon eens naar jou wil luisteren. Een eenvoudig "Ik zit ergens mee, zou ik er eens met jou over mogen praten?" kan wonderen doen.

  5. Een eerlijk gesprek werkt vaak het beste als je allebei iets deelt. Vergeet dus niet ook naar de ander te luisteren.

  6. Ga goed om met wat de ander jou vertelt. Als iemand jou in vertrouwen neemt, moet je dat vertrouwen respecteren. Behandel je gesprekspartner zoals ook jij behandeld zou willen worden.


Laat ons van deze 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid gebruik maken om over onze problemen te praten. Of nog beter: laat ons van de gelegenheid gebruik maken om te luisteren naar elkaar. Reach out! Laat weten dat jij er bent voor je vrienden, dat je klaar staat om een luisterend oor te bieden aan wie dat nodig heeft...


Kortom: laat weten dat jij een Warme William bent !




Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page